Гастроентеролог посочи най-добрите продукти за възстановяване и регенериране на черния дроб!

Няма конкретни продукти, чиято консумация би довела до регенериране на черния дроб. Въпреки това, храненето може все още да забави хода на негативните физиологични процеси, които влошават състоянието на този орган.

В известен смисъл, черният дроб е чудотворен орган. Той има способността да се възстанови.

Но както отбелязва гастроентерологът Сергей Вялов, способността на черния дроб да се регенерира е възможна „Само ако не ядете и не пиете нищо вредно, а също и ако черният дроб не е заразен с хелминти или вируси“.

Продукти, съдържащи много аминокиселини и протеини спомагат за добрата функция и регенерация на черния дроб, отбелязва експертът.

Друг учен, гастроентеролог – Виталий Румянцев, заяви, че омега-3 и полиненаситените мастни киселини, съдържащи се в рибеното масло, също могат да стимулират чернодробните клетки.

Научният експерт подчерта: „Тези вещества експериментално потвърдиха способността за възстановяване на структурата на мембраните на чернодробните клетки“.

В допълнение, в експериментите се потвърждаваше многократно, че кафето ефективно помага да се подобри състоянието на черния дроб. Консумирането на кофеинирани храни намалява интензивността на фиброзата. Също така данните от редица научни изследвания показват, че кофеинът увеличава производството на ензими, които пречат на развитието на цироза на черния дроб./Zdrave.to

Намери ни във facebook