Междинният вот в САЩ: Демократите овладяха долната камара, избраха първите мюсюлманки в Конгреса и открит гей за губернатор

„Благодаря Ви, утре ще бъде нов ден за Америка“, заяви лидерът на демократичното малцинство в Конгреса Нанси Пелоси бе посрещната със скандирания на „Председател, председател, председател“ от предизборния щаб на демократите, служители в Конгреса и водещите донори във Вашингтон във вторник, предаде CNN.

Тя заяви, че междинните избори са гарантирали, че „Утре ще бъде нов ден в Америка“. „Благодарение на вас ние притежаваме законодателната база“, каза тя на събраните демократи, „благодарение на вас утре ще бъде нов ден в Америка“. „Помнете това чувство, знайте силата да печелите“, добави тя.

Това, което беше ясно, след като Пелоси взе микрофона, обаче, беше съперничеството за председателския пост на Конгреса, което се оформя по върховете на Демократическата партия, предава още CNN. 

На отминалите междинни избори в САЩ демократите след 8-годишна пауза си върнаха контрола върху Камарата на представителите, а републиканците запазиха доминацията си в Сената. В кратко изявление президентът Доналд Тръмп окачестви изборите като „невероятно успешни“. 

Демократите при тези избори отбелязаха и други необикновени постижения.

Американският щат Колорадо избра за пръв път открит гей за губернатор, предаде Франс прес, като се позова на телевизиите Ей Би Си и Ен Би Си. Това е демократът Джаред Полис, който победи републиканеца Уолкър Стейпълтън.

Демократките от Канзас Шарис Дейвидс и от Ню Мексико Деб Хааланд пък станахапървите представителки на коренното американско население, избрани в Конгреса, според прогнозни резултати на американските медии, предаде Франс прес. Първата е на 38 години и в миналото служила в армията и прекарала известно време в администрацията на Обама. Втората е на 57 години, самотна майка е и е от племето лагуна пуебло. Баща й е норвежец, а майка й е работила във военноморските сили.

Пак от Демократическата партия  бяха избрани и първите 2 мюсюлманки в Конгреса.

„Успяхме заедно. Благодаря!“, написа в Twitter Илхан Омар, която е сомалийска бежанка. След това се обърна към колегата си Рашида Тлаиб, дъщеря на палестински имигранти, родена в Детройт: „Нямам търпение да заседавам с теб, ако е рекъл Аллах“.

Омар е на 36 години, носи ислямско було и е приемник на поста в Конгреса на Кийт Елисън, който беше пък първият цветнокож и мюсюлманин, избран в долната камара. Омар е избягала от войната в Сомалия със семейството си, когато е била на 8 годинки. Прекарва четири години в бежански лагер в Кения, после семейството й се устройва в Минесота през 1997 г., където има голяма общност от страните от Африканския рог.

През 2016 г. Омар е избрана за депутат в щатския парламент на Минесота. Тя е защитничка на гражданските права и е част от лявото крило на Демократическата партия. Защитава идеята за безплатно образование, за реформа на съдебната система и достъп до жилища за всички. Противник е на ограничаващата миграционна политика на президента Доналд Тръмп.

Тлаиб е на 42 години и е най-голямото дете от общо 14 в семейството на палестински бежанци. Защитава прогресистка програма, по-специално идеята за създаване на минимална заплата от 15 долара на час и достъп за всички до здравеопазването. Наследява на поста Джон Кониърс, подал оставка през декември заради здравни проблеми, но обвинен също така в сексуален тормоз.

Намери ни във facebook