Върховната прокуратура подкара и Атанас Семов по статия на „Капитал“ – юристът шашнат от ваденето на стари и приключени сигнали

Проверка за избора на Атанас Семов за конституционен съдия започва прокуратурата. От там съобщават, че са се сезирали от статия със заглавие „Двойни стандарти на „Дондуков 2“. Има много неизвестни около избора на Атанас Семов за конституционен съдия“, публикувана в електронното издание на „Капитал“ на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев. Заради нея от Върховната касационна прокуратура разпоредили на Апелативна прокуратура София извършване на служебна проверка за правилност и законосъобразност на постановление на Софийска градска прокуратура за отказ за образуване на досъдебно производство.

 

Със сигнал, подаден на 05.03.2013 г. и допълнение към него от 11.03.2013 г., Софийска градска прокуратура е била сезирана от юрист, работил като научен сътрудник по “Международно право и международни отношения“ в Института за правни науки към БАН, докторант в Юридическия факултет на СУ по специалност „Право на Европейския съюз“. В сигналите се твърди използване на СУ „Климент Охридски“ за развиване на частна стопанска дейност, безстопанственост, както и сключване на неизгодна вредоносна за университета сделка във връзка с неакредитирана магистърска програма по „Право на Европейския съюз“.

Осъществяването на програмата е в резултат на договор между Софийския университет и сдружение с идеална цел – „Център за продължаващо обучение при Юридическия факултет на СУ“. След подаване на сигналите е била възложена проверка на МВР – ГДНП. С постановление на СГП от 14.07.2016 г. е отказано образуване на досъдебно производство.

Именно това постановление ще бъде предмет на служебна проверка, след сезиране от посочената публикация в медия.

потърси за коментар Атанас Семов, който бе изненадан от проверката и заяви, че научава от медията ни за това. „От вас чувам и не мога да си го обясня. Няма как да коментирам защо се прави, защото това е нещо много старо и вече приключило. Те знаят причините, не искам да коментирам аз“, заяви Семов. Юристът призна, че не е запознат и с въпросната статия и бе лаконичен: „Имам по-важни дела от това да чета подобни творения“.

Припомняме, че Семов бе издигнат за конституционен съдия от квотата на президента Румен Радев (ВИЖТЕ В ОЩЕ ПО ТЕМАТА). 

Намери ни във facebook